Sunday, 4 September 2016

Pengalaman menggunakan medical kad Etiqa.

Hi semua...
Just nak share pengalaman menggunakan medical kad etiqa..Alhamdulillah semuanya cover. Tak ada masalah. Untuk pengetahuan semua pemegang medical kad sebelum masuk hospital swasta sila sediakan deposit Rm500 (akan dipulangkan semula bila discharge nnt) dan pastikan anda punya bayaran insuran/takaful cantik.

Bulan July 2016 saya sendiri merasakan pengalaman menggunakan medical kad etiqa. Setelah 3 tahun menjadi agent dan membuat simpanan etiqa untuk diri sendiri, anak-anak dan isteri. Akhirnya terguna juga medical kad etiqa. Yela kita nak sihat tp siapa sangka kan sakit bila-bila boleh datang.

Bulan July 2016,  My daughter Qisya sofia masuk hospital di sebabkan sakit mycoplasma bronchitis.(jangkitan kuman di paru-paru) susah nak nafas,batuk, asthma, demam dan sebagainya.. bila budak sakit kita memang pening kepala kesian kat anak. Alhamdulillah bawak dia ke kpj ipoh untuk dapatkan rawatan...
            
(Bil Hospital KPJ)
Duduk 4 hari dengan kos Rm2747.50 di kpj ipoh..wad kanak-kanak dia terbaik..budak-budak pun bole hilang sakit..alhamdulillah dapat kan rawatan pakar di kpj ipoh. service kpj terbaik. Ni bukti claim medical kad etiqa.

Selang 2 minggu lepas tu..saya sendiri demam yang tak baik-baik melebihi 40celcius.. pelik betul selalu demam sehari 2 je...tapi kali ni demam sampai 4 hari tak baik-baik. Pergi ambil darah di hospital kerajaan tp doktor cakap kena tahan wad sebab bakteria banyak dalam darah.Saya mintak la doktor di Hospital Batu Gajah untuk buat refer letter untuk ke Kpj Ipoh..doktor kerajaan cakap kena kencing tikus sebab banyak sgt bakteria..saya terkejut tapi lepas ke kpj ipoh doktor sana ckp memang banyak bakteria dalam darah tapi...
Rupanya kena tonsillitis tahap 3.. nasib tahap 3 kalau tahap 4 doktor suh operate buang tonsil. masuk antibiotik sentiasa selama 2 hari..alhamdulillah baik cepat...demam pun baik.


Duduk hospital kpj 2 hari je tapi dengan kos RM3079.20. Alhamdulillah selesa duduk di hospital swasta,makan pun sedap...Bila discharge dapat balik deposit...Rm500..dan rawatan susulan lepas dicharge boleh di claim semula..


Tiba-tiba terfikir sekiranya kena sakit kritikal alhamdulillah betapa bersyukurnya ada medical kad..
Murah dan mudah medical kad termurah.Medical kad Rm5 je sehari untuk diri sendiri simpanan+perlindungan+medical kad..

Kamarul Farid Bin Kassim (carian fb)
012-6048152 (Call/sms/whataps)
Free quotation untuk pelan perlindungan takaful etiqa.

Wednesday, 1 June 2016

Tujuan menyimpan takaful

Ramai yang tertanya-tanya kenapa perlu takaful.kenapa perlu menyimpan takaful?
Konsepnya mudah adalah untuk perlindungan sekiranya berlaku keadaan luar jangka.

Apa maksud keadaan luar jangka?
Keadaan di mana penyimpan takaful mengalami musibah contohnya keilatan (lumpuh,cacat kekal), keadaan kesihatan yang teruk. Kematian bukan luar jangka pun sebab semua benda hidup di janjikan kematian.tak de orang tak mati-mati dalam dunia ni.kematian adalah satu keadaan yang kita tidak tak dapat jangkakan bila.Persediaan takaful penting bagi melindungi keluarga yang di tinggalkan dan kewangan kita yang berstatus hutang. (hutang kereta,hutang peribadi,hutang dengan orang lain)

Bagaimana takaful dapat membantu?
Bagi pemegang polisi anda dilindungi dengan sejumlah nilai bergantung kepada usia anda.
Contoh A berumur 35tahun  menyimpan Pelan Harmoni Rm250 sebulan dengan perlindungan medical kad.
Perlindungan A adalah
Rm 50000 sekiranya A meninggal dunia atau cacat kekal.
Rm400000 Nilai medical kad untuk perlindungan sekiranya perlu masuk hospital.
Simpanan matang selama 30 tahun. Bila A berusia 65tahun nanti A akan terima duit simpanannya.


A takkan alami masalah di atas sekiranya berlaku keadaan luar jangka.

Pm Saya untuk free quotation
Kamarul Farid Bin Kassim
0126048152 (Tel/what aps/sms/wechat)
email-farid.etiqa@gmail.com

Wednesday, 18 May 2016

Pandangan Ustaz mengenai Takaful

Assalamualaikum semua kat sini nak share video ustaz azhar idrus mengenai takaful life insurance.


Contohnya bayar baru sebulan tapi Allah lagi sayang dia,secara automatik waris mendapat duit untuk kegunaan seharian dan tampung hutang kita.


Takaful adalah perlindungan
Katakan kita mampu bawak gaji tiap bulan untuk keluarga kita tapi bayangkan sekiranya kita meninggal dunia bagaimana keluarga kita?? Tiap bulan ada duit Rm2-3ribu tapi bila kita tak de sapa nak tanggung?sedara mara? Diorang pun bila melawat orang meninggal mampu la bagi Rm50 masuk tabung kematian tapi kalau tiap bulan mampu ke diorang bagi kita Rm2-3ribu untuk anak dan isteri kita? Tu kalau kematian kalau Hilang Upaya Kekal Menyeluruh/ Lumpuh? kita terbaring tapi tgk penderitaan orang yang kita saya susah payah untuk menyara keluarga.

Takaful untuk pembiayaan Hutang.
Bila kita meninggal siapa yang akan tanggung hutang kita?anak bini?mak ayah?adik beradik?sebab tu diwajibkan untuk semua orang ada takaful supaya hutang-hutang kita lunas dengan adanya duit perlindungan ni. Ingat lah bila kita mati apa yang imam akan kata sebelum tinggalkan rumah?sekiranya ada si mati berhutang maka tuntut lah pada waris.Bukan sekali namun 3 kali di beri peringatan.Hutang bukan setakat dengan individu namun hutang juga pada bank,kerajaan(cukai),dan lain lagi. Contoh hutang adalah pinjaman kenderaan,pembiayaan peribadi,pinjaman perniagaan dan banyak lagi. Nilai hutang perlu kurang dari nilai perlindungan takaful.

Nilai Hutang < Nilai perlindungan takaful atau lebih.

Takaful Adalah Harta Pusaka
Dengan mengambil takaful ianya boleh dijadikan harta pusaka yang di tinggalkan kepada waris. Pemegang polisi boleh menghibahkan kepada orang yang di kehendaki untuk menguruskan hartanya. Hibah tidak boleh di cabar di mana-mana mahkamah kerana ianya adalah pemberian ketika masih hidup. Dengan ini ia tidak perlu melalui pembahagian berdasarkan faraid yang seperti sedia maklum prosesnya memakan masa 3bulan - 1 tahun dengan kos yang tinggi. Ia juga mengelakkan ketidakpuasan hati isteri kerana mengikut nilai faraid pembahagian isteri adalah rendah iaitu 1/8 dari nilai harta simati.

Takaful Adalah Sedekah/Amal Jariah
Anggaplah simpanan takaful yang kita simpan tiap bulan adalah sedekah dan amal jariah atas jalan Allah. Kenapa saya cakap macam tu.Fahami gambar di atas, duit kita di kumpulkan dalam 1 tabung namun sekiranya berlaku kematian/lumpuh pada keluarga orang lain maka sebahagian duit kita membantu orang lain. Best rasanya tiap2 bulan bersedekah. Semoga Allah Luaskan lagi rezeki pemegang polisi takaful.


Dengan simpanan serendah Rm80 anda sudah mampu untuk menjamin keluarga anda. 
Simpan serendah Rm100 anda mampu meninggalkan waris /menjamin hutang /meninggalka harta pusaka dengan nilai Ratusan ribu,

Pm Saya untuk free quotation.
Kamarul Farid Bin Kassim
0126048152 (Tel/What aps/Sms) 
email- farid.etiqa@gmail.com







Tuesday, 1 September 2015

Kad perubatan mampu milik dari ETIQA TAKAFUL

Assalamualaikum semua...

Kalau Bukan Kita Siapa???
Kalau bukan sekarang BILA??
Kos perubatan makin mahal, ke hospital kerajaan kena tunggu lama.silap2 tak sempat nak dapatkan rawatan penyakit dah teruk..

Kad Perubatan Mampu Milik Dari ETIQA TAKAFUL

kalau dah sakit tak de gunanya lagi...
*Tidak ada orang muflis kerana mempunyai polisi takaful
*Tapi ramai yang muflis kerana tidak mempunyai polisi takaful
*** Simpanlah 10% dari gaji dalam simpanan kita untuk selamatkan 90% gaji kita jika ditimpa sakit.
** Total bayaran RM150 sebulan
** RM 80 masuk saving (Dividen 5-6% Tahunan)
** Rm 70 Fee Medical 
** Tiada Co Takaful
** Cover 36 Penyakit kritikal termasuk barah
** Saving matang min RM30K 
** Khairat Min Rm50K
** Medical Kad value 400K(Untuk perubatan dan pembedahan)
** Kelayakan bilik Rm200 Sehari
EVERYTHING IS COVER
PM PM PM PM PM SAYA....TQ..TQ..

Kamarul Farid Kassim (carian FB)
0126048152 (Call/sms/wassup)
Saya sedia membantu di mana sahaja bila2 masa sahaja.
boleh add sy di fb

FREE QUOTATION....



Monday, 7 July 2014

MABRUR DI PILIH PRODUK TERBAIK


Syukur Alhamdulillah Etiqa menang untuk produk terbaik simpanan takaful pada Majlis Penganugerahan Kajian Pengguna Inovasi Produk 2014/2015.

Mengenai Produk Mabrur di mana seorang individu menyimpan di Etiqa takaful dia akan miliki 3 tabung iaitu

Perlindungan - Simpanan Etiqa - Simpanan Tabung Haji.

Pelanggan tak perlu risau mengenai masa depan dan tabungan ini boleh digunakan untuk menunaikan haji yang merupakan Rukun Islam Ke 5 yang merupakan wajib bagi berkemampuan.
berkemampuan di maksudkan orang yang ada ruang dan kenderaan untuk ke tanah suci mekah. Ada orang cakap tak mampu tapi rumah ada astro,kereta ada 2,baju berjenama,beg tangan mahal tapi bila menunaikan haji cakap tak mampu. Sedarlah yang menunaikan haji adalah RUKUN bagi umat islam.

Untuk maklumat lanjut mengenai produk mabrur 
http://perlindungantakafuletiqa.blogspot.com/p/pelan-haji-mabrur.html
Untuk lebih lanjut jangan malu segan untuk hubungi saya.
Farid- 0126048152 (call/sms/watsup)
email - farid.etiqa@gmail.com

Gagal Bayar PTPTN Jejas kan Pelajar Lain.

  • Sedar atau tidak yang sekarang ni ptptn pun tak mampu untuk tanggung kos pendidikan yang semakin hari semakin meningkat. 
  • Sedar tak yang tanggungjawab untuk membaiyai pendidikan anak-anak adalah di tangan ibu bapa. Agak kesian bila anak-anak keluar je ipta dengan pinjaman ribu raban tapi tak dapat kerja.
  • Sedar tak orang-orang melayu yang bahawa kaum2 lain menyimpan duit untuk anak-anak sejak diorang masih kecil lagi. simpanan di insurankan supaya sekiranya berlaku apa-apa kepada pembayar yang anak-anak mendapat pendidikan yang terjamin, sekiranya terjadi apa-apa pada anak-anak duit tu dapat pada ibu ayah yang bole digunakan untuk membesarkan anak-anak yang lain.
  • Sedar tak semua yang sekiranya anda menyimpan dari awal anda mampu mengubah nasib keluarga dengan anak-anak yang cemerlang. Sekirannya anak-anak tak cemerlang gunakan duit ni untuk anak-anak mulakan satu perniagaan yang mana mampu mengubah nasib keluarga.
    (Artikel ni bertarikh 20 Jun 2014)
APA TUNGGU LAGI SIMPAN LAH UNTUK PENDIDIKAN ANAK-ANAK. DENGAN SIMPANAN RM100 SEBULAN ANDA MELINDUNGI ANAK ANDA SEHINGGA RATUSAN RIBU.
ANDA MENJAMIN PENDIDIKAN ANAK-ANAK

ANDA TAKKAN RUGI PUN MENYIMPAN DENGAN PELAN PENDIDIKAN DIMANA ANAK ANDA DILINDUNGI RATUSAN RIBU SEHINGGA DIA 20TAHUN DAN ANDA DAPAT PULANGAN DUIT UNTUK ANAK-ANAK ANDA MENERUSKAN PENDIDIKAN/MEMULAKAN PERNIAGAAN.

DENGAN PELAN INTELEK ANDA MAMPU MENGUBAH HIDUP KELUARGA ANDA.

PM SAYA UNTUK TEMUJANJI/PERTANYAAN DAN SEBAGAINYA.
HUBUNGI SY. FARID (0126048152) (SMS/WATSUP)
EMAIL ; farid.etiqa@gmail.com

BERUBAH LAH UNTUK TIDAK MENJADI ORANG YANG MEMINTA2 BILA DITIMPA MUSIBAH..

Monday, 23 June 2014

Kenapa Orang Melayu (terutamanya) Gagal Menyimpan di Takaful

Banyak kajian telah dijalankan bagi mengkaji kesedaran orang melayu dalam tabiat menyimpan dan menabung. Keseluruhannya orang melayu cukup positif untuk menyimpan tetapi kebanyakannya menyimpan hanya di satu tempat.

 Bank
Orang melayu suka simpan dalam bank sebab duit senang nak keluar masuk. Kot masuk lagi banyak dari keluar tak pe la jugak tapi kebanyakkannya duit lagi banyak keluar dari masuk. Tapi tahukah anda dengan menyimpan di bank sekiranya anda meninggal dalam masa 3 hari je duit tu akan ke amanah raya. Then proses waris nak tuntut duit memerlukan masa 3-12Bulan. Pastu kena pergi mahkamah syariah,kena pegi pejabat pendaftaran dan macam2 tempat lagi la. Dari segi kos waris memerlukan Rm350 sehingga Rm3000 bergantung pada banyak mana duit anda. Bila dah smpai amanah raya diorang akan tolak hutang anda then baru dapat pada waris.tu pun sikit je dapat. silap-silap kena bayar hutang lak lagi.

ASB/T.Haji
Kat sini orang melayu memang suka menyimpan yela dapat dividen 6-7%. tapi tahukah anda sekiranya anda meninggal duit hanya dapat sejumlah duit anda sahaja. Katakan lah baru menyimpan setahun simpan RM100 je then tiba-tiba meninggal. Waris hanya dapat Rm1200 je. Berbanding simpan di takaful walaupun baru sebulan simpan RM100 waris akan terima Rm60000. banyak tu..

Insuran
Dah banyak kali cakap simpan dalam insuran tu haram tapi masih ramai simpan di life insuran.bila tanya diorang cakap biar la duit masing2. tapi tahukah anda yang anda telah mengharamkan sekeluarga anda dengan memberi keluarga anda makan duit insuran nyawa oleh pengendali insuran bukan pengendali takaful. Majlis fatwa mengharamkan duit insuran untuk dinikmati oleh keluarga.

Bawah Bantal
Ada orang cakap simpan di bawah bantal lagi senang tapi tahukah anda dengan cara ini anda meletakkan 99% risiko kecurian dan kehilangan. Simpan ribu-ribu pastu bawah bantal pastu anda balik kampung hari raya.bila balik rumah tgk2 rumah dah kena pecah masuk then hilang ribu-raban. Simpan bawah bantal menyebabkan duit anda tidak beranak pinak.

Takaful
Hanya 11% rakyat malaysia menyimpan di dalam takaful (Islamic Insurance). Pelaburan yang mengikut syarak dan golongan ini cukup bijak merancang kewangan. Insyallah yang dah menyimpan di takaful anda akan terima perlindungan dan duit yang halal.

 Buat semua yang berminat sila hubungi saya untuk merancang kewangan islamic anda
012-6048152 (Farid)
farid.etiqa@gmail.com
Jangan malu jgn segan sebab saya nak kaum saya Melayu, Agama saya Islam sentiasa dipandang tinggi oleh kaum lain