Isnin, 6 Mac 2017

Hibah takaful?? apakah hibah takaful ni?

Kita selalu mendengar orang berkata-kata mengenai hibah...namun kita faham kah maksud sebenar hibah tu?

Hibah ni bermaksud hadiah yang diberikan ketika seseorang itu masih hidup. Pemberian ikhlas tanpa syarat. Bolehkah hibah di cabar di mahkamah?Jawapannya tidak boleh di cabar di mahkamah.
Hibah takaful pula adalah pemberian berupa pampasan kematian kepada waris yang di rasa kan ikhlas untuk diberikan ketika seseorang itu masih hidup,waras,bukan paksaan. Hibah takaful akan diberikan kepada orang yang di sayangi tanpa wasiat & tidak tertakluk kepada hukum faraid sekiranya pemegang takaful itu meninggal dunia.

Hukum islam meletakkan faraid sebagai cara pengagihan harta selepas seseorang itu meninggal dunia.

Takaful adalah instrument penting bagi pemberian ikhlas untuk orang yang disayangi. 

Contoh : 
Ahmad kontraktor muda berjaya di usia 35Tahun. Mempunyai harta bernilai Rm 2 juta. Dia sibuk dan tidak peduli pun mengenai takaful. Duit simpanan di simpan di dalam ASB, banyak hampir Rm500ribu, Aminah isterinya seorang suri rumah, aminah tahu kepentingan takaful puas menasihati suami untuk menyimpan namun suaminya tetap degil untuk menyimpan takaful. 
Tiba-tiba tak di jangka ahmad di jemput ilahi. Tinggal lah isteri dia dan anak. Duit dalam ASB ahmad beku, duit pergi ke amahan raya,nak meneruskan kehidupan pun sesak. Selalunya ahmad yang bagi belanja tapi kini ahmad tiada. Bila selesai semua urusan duit tu akan di tolak kepada LHDN,tolak hutang-hutang Ahmad tinggal lah Rm300ribu. Tapi bukan semua tu aminah dapat, kena lalu hukum faraid pulak termasuk harta2 yang lain.. aminah hanya dapat 1/8 dari duit asb Ahmad tu..Rm37500 sahaja. Harta lain dapat lah sebahagian tapi selebihnya adik beradik ahmad yang lelaki yang tiba-tiba dapat harta.

Moral : 
1.Ahmad perlu buat hibah takaful RM500 ribu supaya isteri dan anak dia tak susah waktu dia tiada 2.Mengelakkan perebutan harta di kalangan adik beradik, 
3.Isterinya aminah perlu paksa suami untuk menyimpan takaful untuk kepentingan diri.PAKSA.


Kesimpulan 
Buat lah simpanan takaful dan hibahkan lah pada orang yang kita sayang. Untuk masa depan isteri,anak,ibu bapa supaya waris kita tidak akan meminta-minta bila kita tiada. 
Sedara mara,adik beradik boleh la bantu sikit-sikit tapi mampu ke diorang bagi jumlah yang sama kepada keluarga kita sama sewaktu kita hidup. Kalau gaji Rm4ribu sebulan waktu kita hidup, bila dah meninggal ada lg ke Rm 4ribu sebulan tu??

Pesanan 
Orang lelaki sila tinggal kan sekurang2 nya Rm100ribu untuk keluarga meneruskan kehidupan,
Anda buat simpanan serendah RM100 anda jamin keluarga anda dengan nilai RM100,000 atau lebih dan anda akan punyai simpanan pelaburan untuk persaraan anda.

Hubungi saya untuk masa depan keluarga anda.
Kamarul Farid Bin Kassim (carian fb)
012-6048152 (Call/sms/whataps/fb massenger)
Free quotation untuk pelan perlindungan takaful etiqa.

1 ulasan: