Selasa, 24 Jun 2014

Kenapa Orang Melayu (terutamanya) Gagal Menyimpan di Takaful

Banyak kajian telah dijalankan bagi mengkaji kesedaran orang melayu dalam tabiat menyimpan dan menabung. Keseluruhannya orang melayu cukup positif untuk menyimpan tetapi kebanyakannya menyimpan hanya di satu tempat.

 Bank
Orang melayu suka simpan dalam bank sebab duit senang nak keluar masuk. Kot masuk lagi banyak dari keluar tak pe la jugak tapi kebanyakkannya duit lagi banyak keluar dari masuk. Tapi tahukah anda dengan menyimpan di bank sekiranya anda meninggal dalam masa 3 hari je duit tu akan ke amanah raya. Then proses waris nak tuntut duit memerlukan masa 3-12Bulan. Pastu kena pergi mahkamah syariah,kena pegi pejabat pendaftaran dan macam2 tempat lagi la. Dari segi kos waris memerlukan Rm350 sehingga Rm3000 bergantung pada banyak mana duit anda. Bila dah smpai amanah raya diorang akan tolak hutang anda then baru dapat pada waris.tu pun sikit je dapat. silap-silap kena bayar hutang lak lagi.

ASB/T.Haji
Kat sini orang melayu memang suka menyimpan yela dapat dividen 6-7%. tapi tahukah anda sekiranya anda meninggal duit hanya dapat sejumlah duit anda sahaja. Katakan lah baru menyimpan setahun simpan RM100 je then tiba-tiba meninggal. Waris hanya dapat Rm1200 je. Berbanding simpan di takaful walaupun baru sebulan simpan RM100 waris akan terima Rm60000. banyak tu..

Insuran
Dah banyak kali cakap simpan dalam insuran tu haram tapi masih ramai simpan di life insuran.bila tanya diorang cakap biar la duit masing2. tapi tahukah anda yang anda telah mengharamkan sekeluarga anda dengan memberi keluarga anda makan duit insuran nyawa oleh pengendali insuran bukan pengendali takaful. Majlis fatwa mengharamkan duit insuran untuk dinikmati oleh keluarga.

Bawah Bantal
Ada orang cakap simpan di bawah bantal lagi senang tapi tahukah anda dengan cara ini anda meletakkan 99% risiko kecurian dan kehilangan. Simpan ribu-ribu pastu bawah bantal pastu anda balik kampung hari raya.bila balik rumah tgk2 rumah dah kena pecah masuk then hilang ribu-raban. Simpan bawah bantal menyebabkan duit anda tidak beranak pinak.

Takaful
Hanya 11% rakyat malaysia menyimpan di dalam takaful (Islamic Insurance). Pelaburan yang mengikut syarak dan golongan ini cukup bijak merancang kewangan. Insyallah yang dah menyimpan di takaful anda akan terima perlindungan dan duit yang halal.

 Buat semua yang berminat sila hubungi saya untuk merancang kewangan islamic anda
012-6048152 (Farid)
farid.etiqa@gmail.com
Jangan malu jgn segan sebab saya nak kaum saya Melayu, Agama saya Islam sentiasa dipandang tinggi oleh kaum lain

Tiada ulasan:

Catat Ulasan